Vis moet zwemmen

Blogboek over warme baden, waterratten, hoge golven, zwemmen, lucht happen en meegaan op de (onder)stroom.

vissen

Drie maal daags een dagdroom

Uit een recent onderzoek blijkt dat vrachtwagenchauffeurs beschikken over een enorm creatief potentieel. Nou had ik daar via Henk Wijngaard al wel iets van meegekregen, maar ik beken eerlijk dat deze informatie me toch verraste. Zeker omdat de vrachtwagenchauffeurs uit het betreffende onderzoek qua creativiteit sterker uit de bus kwamen dan bijvoorbeeld secretaresses, ondernemers en bloemisten. Hoe zit dat? Welnu. Van alle onderzochte beroepsbeoefenaars doen vrachtwagenchauffeurs kennelijk één ding bovengemiddeld vaak en ook relatief langdurig. Nee, het gaat niet om uitsmijters eten bij een AC-restaurant. En ook niet om links rijden, scheten laten of heel hard meezingen met 100% NL. Het gaat om dagdromen. Dat doen ze klaarblijkelijk erg veel, vooral in files en tijdens eindeloze stukken alsmaar rechtdoor tuffen. Ik vond het even schrikken en dacht meteen aan de momenten waarop ik bijkans van de weg ben gedrukt door zwalkend invoegende Scania-kolossen, met – zo blijkt dus nu-  voor zich uit starende dagdromers achter het stuur. Maar je kunt er dus ook anders naar kijken, toonde dat onderzoek aan. Dagdromen bevordert namelijk de creativiteit. En het doet nog veel meer: het maakt je zelfbewuster, het verbetert je leervermogen en vergroot je werkgeheugen. Een mens wordt, met andere woorden, slimmer en zelfs gelukkiger van, laten we zeggen, drie maal daags een dagdroom. Een speurtochtje op internet bevestigt het beeld. Een Amerikaanse onderzoeker (ene professor Immordino-Yang)  legt uit dat activiteiten waarbij we de hele tijd moeten opletten ons gevangen houden in het ‘hier en nu’ en in het recente verleden. Dat kan erg handig zijn (ik denk weer aan die woest invoegende Scania’s), maar we moeten ook leren niet-taakgericht te denken, te zwerven met onze geest. Dan komen we toe aan vragen als: wat vind ik nou echt belangrijk? Hoe kijk ik naar de wereld? Wat kan ik allemaal nog meer bedenken? Ergo: rust is geen luiheid of verspilling. Een dagdromer leert zichzelf te begrijpen en een plek te geven en komt al mijmerend tot schitterende inzichten. Aldus de professor. En het is waar. Ik merk dat mijn beste ideeën vaak komen als ik sta te niksen onder de douche of een nutteloos ommetje maak. Veel mensen die ik ken vertellen precies hetzelfde (‘sta ik te suffen in de rij bij Albert Heijn, weet ik ineens hoe ik dat probleem met mijn drummende buurvrouw ga oplossen’). Dus. Voortaan ben ik blij als deelnemers aan mijn trainingen zitten te knikkebollen of vaag in de verte turen. En als ik komende vakantie ergens in Frankrijk of Italië een vrachtauto met Nederlands kenteken tegenkom, dan weet ik: daar rijdt een ideeën machine. Met al die kilometers die hij er al op heeft zitten komt ie straks geheid de cabine uit met minstens drie oplossingen voor de eurocrisis, een uitgewerkt plan voor het binnen halen van de volgende Gay Games en zeker tien nieuwe songteksten. Met de vlam in de pijp.

GEPLAATST DOOR CARPE(R) DIEM OP 19 juli 2012Laat een reactie achter